Moje konto Moje konto
Koszyk jest pusty
Szybki kontakt

49776713
tel. 530 584 611

ronat@ronatsklep.pl

Czynne Pn-Pt
9:00-16:00

Zalety gotowania w szybkowarze

Zalety gotowania w szybkowarze

  • Oszczędność czasu!

Przetwarzanie żywności w szybkowarze bądź na patelni szybkowarowej wymaga o wiele mniej czasu niż w przypadku tradycyjnych metod gotowania. Powodem jest wysokie ciśnienie gromadzące się w szczelnie zamkniętym szybkowarze, które powoduje podwyższenie punktu wrzenia wody. Pozwala to na gotowanie w wyższych temperaturach — od 110 do 116 °C — co przyczyna się do zredukowania czasu gotowania aż o 70%!

  •  Zwiększenie ilości witamin w posiłku!

Skrócenie czasu gotowania i zatrzymanie pary wewnątrz szybkowaru wiąże się z zachowaniem większej ilości wartości odżywczych w przyrządzanym posiłku. Błyskawiczne nagrzewanie się naczyń Fagor powoduje skrócenie czasu gotowania. Dzięki temu potrawy nie tracą składników odżywczych, które stopniowo wytrącają się przy dłuższym gotowaniu. Zachowywane są takie składniki jak:

Białko – niezbędnego prawidłowego wzrostu i rozwoju organizmu,

Wapń – konieczny dla zdrowia kości i zębów,

Witamina C – odpowiedzialna m.in. za odporność organizmu,

Kwasy tłuszczowe Omega-3.

  •  Intensywny smak!

Gotowanie w szybkowarze pozwala skrócić czas przetwarzania żywności, oraz ograniczyć dostęp tlenu, dzięki czemu w większym stopniu jest zachowywany oryginalny smak i naturalny kolor potraw w porównaniu z pozostałymi metodami gotowania.

  • Oszczędność energii!

Gotowanie w szybkowarze pozwala bardziej efektywnie wykorzystać energię niż ma to miejsce w przypadku tradycyjnych garnków. Skrócenie czasu gotowania pozwala na redukcję zużycia energii aż o 50%.

  •  Dodatkowa opcja: gotowanie na parze bez ciśnienia

Niektóre modele są dodatkowo wyposażone w funkcję gotowania na parze, która służy do gotowania wyjątkowo delikatnych potraw. Po wybraniu tej funkcji do gotowania nie jest używane wysokie ciśnienie. Pozwala ona zrezygnować z zakupu dodatkowego naczynia do gotowania na parze.

  •  Gotowanie bezciśnieniowe

szybkowar stosować można też do normalnego gotowania

  • Szybsze gotowanie

czas gotowania jest w porównaniu do zwykłych garnków. krótszy nawet o 70%

  • Łagodniejsze gotowanie

dzięki krótszym czasom gotowania potrawy zachowują witaminy i wartości odżywcze

  • Aromatyczne gotowanie

krótszy czas gotowania powoduje zachowanie większości witamin i substancji mineralnych

  • Zmienne stopnie gotowania

elastyczny wybór pomiędzy stopniem łagodnym (ok. 109°C) dla wrażliwych potraw, a stopniem szybkim (ok. 116°C) dla mięsa, posiłków jednodaniowych, itd.

  • Energooszczędnie

skrócenie czasu gotowania pozwala na oszczędzanie nawet do 50% energii. Energooszczędne naczynia to nie tylko oszczędność energii i korzyści dla środowiska naturalnego. To również więcej zdrowia dla Ciebie i Twojej rodziny.

  • Długowieczne i odporne

Wybierając szybkowar warto zwrócić uwagę na materiał z którego jest wykonany. Do najbardziej popularnych i jednocześnie odpornych należą szybkowary wykonane ze stali nierdzewnej, chromowo-niklowej (oznaczonej symbolem 18/10). Ich zaletą jest łatwość w utrzymaniu czystości, utrzymywanie przez dłuższy czas wysokiej temperatury, nie pochłanianie zapachów, oraz fakt nie wchodzenia w reakcję ze znajdującym się w nich pożywieniem.

Zastosowana do produkcji szybkowarów Technologia Impact polega na sprasowaniu trzech warstw dna naczynia w jedną. Zapewnia to bardziej równomierne rozprowadzanie ciepła wewnątrz, co wpływa na wytrzymałość i długowieczność użytkowania. Zastosowanie specjalnego dna Impact Plaksteel, umożliwia gotowanie na wszelkiego rodzaju płytach kuchennych, w tym także indukcyjnych. Bezpieczny zawór ciśnienia umożliwia jego regulację w zależności od rodzaju przygotowywanej potrawy. Dodatkowa funkcja dekompresuje i odprowadza pod ciśnieniem całą parę znajdującą się wewnątrz. Bezpieczeństwo obsługi zapewnia zawór bezpieczeństwa, który w przypadku nadciśnienia umożliwia odprowadzenie pary przez szczelinę przy górnym uchwycie, a także automatyczna blokada pokrywy.

  • Proste czyszczenie

garnek przystosowany jest do zmywarek, zawory ciśnieniowe można przepłukiwać lub zdejmować

  • Jak długo gotujemy (czas w minutach)

włoszczyzna 5-6

pieczeń cielęca 15-20

kalafior cały 4-6

pieczeń wieprzowa 25-30

ziemniaki obrane 6-8

pieczeń wołowa 40-50

ziemniaki w mundurkach 8-10

gulasz 15-20

buraki 15-25

pstrąg 4-6

kukurydza w kolbach 8-10

zupa jarzynowa 4-8

fasola nie moczona 15-20

rosół z mięsem 35-40

kasza gryczana 6

zupa pomidorowa 6-8

kura 20-25

kapuśniak 15

 

Zobacz:  Czas gotowania w szybkowarze